جواب سوالات آخر فصل انقلاب اسلامی آیت الله مصباح یزدی
این فایل جواب پرسشهای آخر فصل کتاب انقلاب اسلامی و ریشههای آن آیت الله محمدتقی مصباح یزدی است که به کوشش مجموعه استادانه تالیف شده است.
فایل حاضر خلاصه ای از کتابی است که به تازگی منتشر و به صورت اختصاصی تهیه و تدوین شده است که شما دانشجویان میتوانید برای کسب نمره بهتر تهیه کنید اما جایگزین کتاب اصلی نمی باشد!
ویژگی های این فایل
- تایپ شده
- روان و گویا
- مناسب برای کسب نمره عالی
- به صورت فایل PDF و قابل دانلود
- دسترسی بی نهایت به فایلها
- تهیه شده از آخرین نسخه کتاب انقلاب اسلامی و ریشههای آن آیت الله محمدتقی مصباح یزدی
درس اول: شناخت مفاهیم
۱- سیر تطور واژه انقلاب را بیان نمایید.
در زبان فارسی و عربی از اصطلاحات نجومی و به معنای حرکت دورانی منظم و قانونمند ستارگان، دور و گردش است. در قرآن کریم این کلمه در دو معنای رجوع و بازگشت و تحول و دگرگون شدن استعمال شده است.
۲- دو معنای انقلاب در عرصه علوم انسانی و اجتماعی را ذکر کرده، مقصود از آن را در این نوشتار مشخص نمایید.
۱-تحول سریع، شدید و بنیادین که بر اثر طغیان عموم مردم در اوضاع و احوال سیاسی جامعه روی دهد و درنتیجه یک نظام جای خود را به نظام دیگری دهد.
۲-تحول شدید و ریشه ای و غیر سیاسی که به کندی و بدون خشونت صورت میگیرد مانند انقلاب علمی و ادبی.
در این نوشتار مقصود فقط معنای اول است.
۳- اعتصاب را تعریف و با توجه به تعریف انقلاب این دو واژه را مقایسه کنید.
هرنوع تعطیلی که به عنوان اعتراض به تجاوز به یکی از حقوق اجتماعی به عمل آید. در معنای خاص کلمه یعنی معلق ساختن هماهنگی کار از طرف کارگران و دستمزد بگیران.
اعتصاب چه به صورت عمومی و چه به صورت صنفی و … کم یا بیش با امور و شئون سیاسی ارتباط مییابد؛ بنابراین اعتصابی وجود ندارد که کم و بیش جنبه سیاسی نداشته باشد.
۴- ضمن تعریف کودتا نقاط افتراق آن را از انقلاب مشخص نمایید.
در معنای عام خود یعنی شورش گروهی از دستگاه حاکمه بر ضد گروه دیگر و تلاششان برای برکنار کردن آنان از صحنه قدرت. اگر کودتا به ابتکار گروهی از مقامات دولتی یا صرفا توسط آنان صورت گیرد، کودتا به معنای واقعی نام میگیرد و اگر به ابتکار گروهی از مقامات ارتشی و نظامی یا صرفا به وسیله آنها انجام پذیرد، کودتای نظامی نامیده میشود.
تفاوت انقلاب و کودتا: کودتا از بالا و به دست افرادی از نظام حاکم انجام میگیرد درحالی که انقلاب طغیان عموم مردم و قشرهای پایین بر صد نظام حاکم است.
۵-شورش چیست و چه تفاوتی با انقلاب دارد؟
رفتار خشونت آمیزی که توسط توده ای از مردم یک منطقه علیه حکومتی خاص برای رهایی از سلطه سیاسی آن حکومت شکل میگیرد.
مقایسه شورش و انقلاب:
۱- وسعت و عمق یک انقلاب به مراتب بیشتر از شورش است.
۲- حرکات اعتراضی در شورش ها از سرعت بیشتری برخوردارند و از اینرو دامنه آشوب در مدت کوتاهتری جامعه را در برمیگیرد.
۳- در شورش رفتارهای بسیار خشونت آمیز و جنگ مسلحانه از عناصر اصلی به شمار میروند ولی در انقلاب ها انقلابیون با نوعی برنامه سیاسی و تا حدودی از طریق تاکتیک های نظامی حساب شده و در قالب احزاب سیاسی عمل میکنند.
۶- واژه اصلاح را از نظر لغت و اصطلاح تشریح نموده، آن را با مفهوم انقلاب مقایسه کنید.
در مقابل کلمه افساد به کار برده میشود و به معنای سامان بخشیدن و به صلاح آوردن میباشد.
معنای این گونه کلمات به اصطلاح ادیبان از اضداد شمرده میشود و با کمک یکدیگر روشن میشوند.
حرکت به سوی هدف مطلوب اصلاح شمرده میشود خواه آن حرکت به تدریج و خواه به صورت جهشی تحقق پذیرد. در اصطلاح به حرکت نوع اول اصلاح و به حرکت نوع دوم انقلاب گفته میشود.
۷- نهضت یا جنبش چیست و چه تفاوتی با انقلاب دارد؟
حرکت یا رفتار گروهی به نسبت منظم و بادوام برای رسیدن به هدف اجتماعی و سیاسی معین و بر اساس نقشه معین که ممکن است انقلابی و یا اصلاحی باشد.
تفاوت انقلاب و جنبش:
۱-در انقلاب خشونت از شروط اصلی و ضروری به شمار میرود و هرگونه تغییر و تحول در جامعه را نمیتوان انقلاب محسوب کرد ولی خشونت شرط لازم برای تحقق یا جنبش به شمار نمیرود.
۲- تغییر و دگرگونی در ساخت سیاسی یک جامعه از عناصر مهم انقلاب به شمار میرود و بر این اساس تعویض حاکمان سیاسی و به هم ریختن شیرازه وجودی یک حکومت از اهداف هر انقلابی است ولی در نهضت و جنبش، ممکن است تنها به اصلاح بخشی از یک ساعت سیاسی اکتفا شود.
۳- گستردگی یک انقلاب و دربرگرفتن اقشار و اصناف مختلف کشور به مراتب بیشتر از یک نهضت میباشد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.